نتایج اولیه مطالعات انجام شده نشان می دهد که با شنیدن موسیقی موزون و ناموزون، دو ناحیه از مغز که هر یک با احساسات مختلفی سروکار دارند، درگیر می شوند.
مطالعات موسیقیدانان به طور چشمگیری مبنی بر توانایی مغز در اصلاح اتصالات مغزی به منظور حمایت از فعالیت های موسیقایی است.
همان طور که انجام برخی از تمرینات موجب افزایش تعداد سلول های واکنش دهنده به صداهای مهم می شود، فراگیری مداوم نیز پاسخ های متمایز و تغییراتی فیزیکی را در مغز ایجاد خواهد کرد.
بیژن نوروز فیزیکدان، موسیقیدان، نوازنده و مدیر یکی از شرکت های استارت آپی فعال در حوزه موسیقی علمی و نجومی با اشاره به چنین تأثیری در موسیقیدان هایی که طی سال ها، ساعت هایی در روز صرف چنین تمریناتی می کنند، گفت: انجام این تمرینات موجب شد که واکنش موسیقیدان ها به موسیقی با افراد غیر موسیقیدان متفاوت باشد، علاوه بر این، در برخی از نواحی خاص مغز آن ها رشد فوق العاده ای در جهت درک بهتر موسیقی ایجاد شده است.
وی ادامه داد: همچنین افراد موسیقیدان توانایی مضاعفی در استفاده همزمان از هر دو دست به ویژه در هنگام نواختن پیانو دارند. از این رو می توان انتظار داشت که این هماهنگی فزاینده بین مناطق محرک در هر دو نیمکره، بستری در کالبدشناسی داشته باشد.
به عقیده وی، نکته در همین جاست که جسم پینه ای قدامی مغز که متشکل از بافت هایی است که دو ناحیه محرک را به هم متصل می کند، در افراد موسیقیدان بزرگتر از افراد غیر موسیقیدان است.
نوروز با تاکید بر اینکه این بخش از مغز در آغاز فراگیری موسیقی، رشد بیشتری دارد، یادآور شد: مطالعات دیگر حاکی از آن است که اندازه حقیقی قشر حرکتی و همچنین مخچه که ناحیه ای در پس مغز برای هماهنگی های حرکتی است، در موسیقیدان ها بزرگ تر است.
مدیر عامل این شرکت استارت آپی حوزه موسیقی نجومی اضافه کرد: به طورکلی، فواصل زمانی همخوان موسیقایی، آنهایی هستند که نسبت مختصری از بسامدها بین دو نت وجود دارد. برای مثال C میانی (حدود ۲۶۰ هرتز) و G میانی (حدود ۳۹۰ هرتز) است و این نسبت ۲ به ۳ است که در هنگام نواخته شدن همزمان آنها، یک فاصله پنجمِ درست ایجاد می کند. در مقایسه، C میانی و C شارپ (حدود ۲۷۷ هرتز) دارای نسبت پیچیده ۱۷: ۱۸ بوده و سبب ایجاد صدایی ناهموار و ناخوشایند می شوند.
نوروز افزود: بر طبق یافته های به دست آمده از تصویربرداری مغز از سوی موسسه فناوری های آینده و نوظهور موسیقی (FEMT) در تهران، هنگامی که افراد آزمودنی در حال شنیدن آکوردهای همخوان و یا ناموزون بودند، تصویربرداری به روش PET(برش نگاری با گسیل پوزیترون) نشان داد که این واکنش های احساسی، مناطق مختلفی از مغز را درگیر می کند، به گونه ای که در هنگام شنیدن آکوردهای همخوان، بخش اوربیفرانتال (که بخشی از سامانه پاداش دهی مغز است) در نیمکره راست و همچنین بخشی در زیر جسم پینه ای فعال شدند.
وی اضافه کرد: طبق این مطالعات در هنگام شنیدن آکوردهای ناموزون، شکنج پاراهیپوکامپ سمت راست فعال شد.
نوروز ادامه داد: بنابراین، هنگامی که مغز در حال پردازش احساسات وابسته به موسیقی است، دست کم دو ناحیه که هر یک با احساسات مختلفی سروکار دارند، درگیر می شوند. ولی نحوه اتصال الگوهای مختلف فعالیت سیستم شنوایی با این مناطق در نیمکره ها هنوز مشخص نیست.
نوروز، با تاکید بر اینکه روی هم رفته، بر اساس یافته هایی که تاکنون به دست آمده است، موسیقی مبنایی بیولوژیکی دارد و مغز دارای سازمان دهی تخصصی مختص به موسیقی است، گفت: حتی در همین آغاز تحقیقات کاملاً محرز است که بسیاری از مناطق مغز در جوانب خاصی از پردازش موسیقی دخیل هستند. این طور که پیداست مغز موسیقیدانان در این زمینه به صورت ویژه تری عمل می کند، خصوصاً برخی ساختارهای خاص مغزی که در آنها رشد فوق العاده ای دارند.
نوروز تاکید کرد: این موارد حاکی از آن است که آموزش، هم با بالا بردن واکنش های سلول های خاص و هم افزایش تعداد سلول هایی که به صداهای مهم برای فرد واکنشی قوی نشان می دهند، مغز را از نو کوک می کند. با ادامه پژوهش های صورت گرفته روی مغز، می توان درک بهتری نه تنها در مورد موسیقی و دلایل وجود آن، بلکه در مورد چگونگی چند وجهی بودن موسیقی به دست آورد.
منبع: سایک نیوز
حتما بخوانید:
موسیقی درمانی ، درمان افسردگی در بیماران مبتلا به ام اس
زندگی در محله های پر سر و صدا ، زنگ خطری برای آلزایمر
آرامش در خواب با گوش دادن به موسیقی
درگیر شدن نقاطی از مغز با موسیقی
برنامه تشخیص افسردگی از صدای افراد
مغز ,موسیقی ,های ,موسیقیدان ,ای ,افراد ,است که ,مغز در ,در هنگام ,از مغز ,می کند، ,هنگام شنیدن آکوردهای ,سروکار دارند، درگیر ,مختلفی سروکار دارند، ,احساسات مختلفی سروکار